Abba, engelsk tv-kock och jag.

När jag hjälpte til med en brittisk tv-produktion med Valtine Warner

För ett tag sedan hjälpte jag till med en brittisk tv-produktion att finna matlandet Sverige. Jag trodde det från början i vilket fall. Nu vet jag inte riktigt hur det kommer bli.

Produktionen, som är en tv-serie med 10 stycken halvtimmeslånga avsnitt  kommer att utforska det skandinaviska matundret. Programledare är den sympatiske engelske tv-kocken Valentine Warner.

Så hur kommer jag in i det hela? Det började en afton förra året då jag talades vid med Chloë som är tv-producent på produktionsbolaget Rockabox Media i London. Hon la upp planerna för tv-programmet, men behövde hjälp med att hitta ställen de kunde filma på.

Vi pratade om surdegshotell, Niklas Ekstedt och ekogårdar. Mitt upp i allt frågade jag henne hur det kom sig att hon kontaktade mig och inte någon mer känd svensk matprofil. Jag måste erkänna att hennes svar gav mig en lite egoboost (ej att förväxla med boken en ”entrepenör” som driver verksamheter i konkurs har skrivit).

Chloë sa att mitt namn hade kommit upp på produktionsbolaget genom Matbloggspriset och andra ställen där jag (på engelska) hade skrivit om svenskt matbloggande.

Vi kom givetvis in på matbloggande efter det, och det var rätt så trevligt att höra att de via Matbloggspriset hade börjat utforska svenska matbloggar och kommit fram till att Sverige måste ha mest matbloggar i världen per capita.

De ville också vara med när Matbloggspriset delades ut, tyvärr så delas priset ut efter deras deadline för inspelningarna.

Nåväl. Jag och Chloë talades vid flera gånger på telefon och via epost i jakt på ställen som skulle passa in. Jag ringde till Urban Delis surdegshotell och jagade rätt på den nye ägaren  för strömmingsvagnen på Slussens telenummer och en del annat.

Jag fattade att ställena jag valde ut måste vara tv-mässiga, även om korvfabriker i västerort är något som är intressant personligen, så tror jag kanske inte det är lika intressant för en brittisk tv-publik i den här typen av program.

Kom med lite ideér som att besöka Karolina Lisslö & Josefina Oddsbergs Bee Urban och Bondens egen marknad utöver Cajsa Warg och de ”vanliga” ställena man kommer att tänka på. Ville också få med Görvälns slott av helt egoistiska anledningar då den bästa restaurangmaten jag någonsin ätit var just där.

Det fanns som sagt väldigt mycket att välja medan. Fick också uppdrag att ordna fram kontakter med både norska och framför allt danska foodies.

Men jag började fundera lite var programmets riktning gick mot efter ett tag.

Fick mejl om att någon på produktionsbolaget vill ha med ABBA på något sätt. Ishotellet i Jukkasjärvi skulle givetvis också vara med. Jag förstår det här på något sätt, ABBA är stora i England, och något som förknippas med Sverige, ishotellet är också en plats som är världsberömt och unikt.

Men jag kunde inte låta bli att känna att planen att serien från början skulle vara ett riktigt ”foodie”-program. Nu kändes det lite mer som att det handlade om att visa tv-publiken på de brittiska öarna vad de redan förväntar sig se.

Vi får se hur programmet blir, och vad som kommer vara med i det. Kommer förmodligen ha kontakt med dem i juni då de skall fortsätta inspelningarna i Stockholm (försökte få med västkusten också, men det kändes inte som jag fick så mycket gehör på det). I vilket fall som helst så tror jag det kommer innehålla en hel del kul. För vi i Sverige älskar ju att se Sverige ur ett annat perspektiv än vårt eget.

”Valentine Warner’s Scandinavian Cookbook”  säsong 1 är tio stycken 30 minuters porgram och kommer börja sändas i slutet av 2013 på den UKTV ägda kanalen Good Food.

 

/Christopher Anderton

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor