Den makalösa julen

Den makalösa julen

Snart är det julafton. Det är en högtid då många svenskar får hybris över sin egen påstådda godhet. De ger 30 kronor till en hemlös man och känner en varm känsla i hjärtat över sin godhet. Lite som när man kissar på sig och känner något varmt och fuktigt ta sig långsamt nerför byxbenet.

JulhandelAtt ge sig ut och inhandla saker är en fullständigt omöjlig uppgift. För i butikerna är det fullt av människor som maniskt letar efter saker att ge bort i julklapp till folk som redan har allt. Det är nästan sensationellt att se en sådan stor mängd människor springa runt som en stor förvirrad organism styrd av marknadskrafterna. Det stora mysteriet är varför folk är fullkomligt usla på att planera sina inköp. Så fort julen närmar sig så är det som hela svenska befolkningen kommer på att det är jul, och att julklappar måste inhandlas. Ungefär som julen var något nytt. Det är lite som med SL. Varje vinter så blir de fullständigt chockerade över att det snöar på vintern.

Julmaten är också ett märkligt kapitel. Varje år så skriker alla publikationer som handlar om mat ut att de har julspecial. Även kvällstidningarna hakar med bilagor som handlar om julmaten och hur man på bäst sätt skall laga till den.

Jag vet inte hur man tänker när man sitter på redaktionerna. Det är ju samma mat varje år. En del försöker vara lite märkvärdiga genom att stolt deklarera att deras tidning innehåller alternativ julmat. Dessa brukar innehålla ”marockanska köttbullar”, ”skaldjursjul” och andra mer eller mindre exotiska recept. Varför inte bara spara in pengar och tid till återanvända recept från 70-talet? Ingen kommer märka något, och ingen kommer heller bry sig, för folk kommer ändå laga samma mat som de alltid har gjort.

Nu kanske någon vill protestera, men jag vågar ändå påstå att i ett land där väldigt många blir rasande över att det amerikanska Disney klipper bort några sekunder av nidbilder på svarta och judar från 30-talet (det är ju tradition!) skulle äta någon annan julmat än vad de alltid har gjort.

Traditioner är viktigt tycker många. Julen är en av de traditioner som vi håller hårdast på. De som är hårt troende kristna talar om kärleksbudskapet och om jesu födsel (som ingen vet när han föddes, men det är petitesser när man skall fira). Andra firar genom att konsumera stora mängder mat, alkohol, julklappar och sitta framför teven och se på ”Kalle Ankas jul”.

Vi äter runt 9000 ton griskött varje jul, spenderar 65.2 miljarder kronor till julklappar och dricker över tre miljoner liter glögg, 2.3 miljoner liter julöl och 1.3 miljoner liter brännvin.

Någon måste sätta stopp för det här vansinnet. Men tills någon gör det så skall jag planera julmiddagen (såg ett recept i Allt om mat som jag måste pröva), slå in julklappar (den automatiska grytomröraren!), köpa en gran samt sätta in 60 kr till SOS-Barnbyar.

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor