Föda för whitetrash

Jag fick en udda kokbok med en titel som lyder ”White Trash Cooking” av min gode vän BBC-Ian för ett tag sedan. Han hade hittat den i sitt grovsoprum i nyskick. Jag tackade och tog emot denna gåva.

Jag trodde först att boken var någon typ av skämt, en plojbok med rolig titel. Men när jag väl började läsa introduktionen så kunde jag konstatera att det inte var någon plojbok. Istället så är det ett dokument om en matkultur som är på väg att försvinna bort i USA. Det är amerikansk husmanskost från södern.

Läsaren kan hitta recept som heter; Lady Divines Chicken-Asparagus Pie, Mammy’s Colored Mashed Potatoes, Old time iced down tomato pickles för att nämna några.

Omslaget till boken White Trash CookingFörfattaren Ernest Matthew Mickler skriver i inledningen att det finns white trash, och så finns det WHITE TRASH. White trash är drägg utan uppfostran som beter sig illa i allmänhet. WHITE TRASH är de som trots sin fattigdom och hur de lever alltid minns att säga ”Yes ma´m” eller aldrig lämnar matbordet utan tillstånd.

Nu är inte det här någon bokrecension, men jag kan rekommendera den till er som vill ha något udda bland alla glänsiga kokböcker som tar upp ungefär samma saker om och om igen med snygg layout och tekniskt snygga bilder.

Boken är rätt så oglamorös. Den har spiralbindning och billigt papper. Det finns inga foton på vackra människor som ler under en gårdsfest på Österlen. Bara bilder på halvt nedfallna hus och dess innevånare.

Om man lyssnar på Hank Williams, Dolly Parton eller ser filmen O Brother, Where Art Thou? så får man samma känsla som när man läser White Trash Cooking.

Harper Lee, författarinnan av klassikern ”To kill a Mockingbird” skrev att boken är ett vackert sociologiskt dokument över ett envist folk med ett stolt och gripande arv.

Du kan hitta boken på Adlibris.
Du kan läsa mer om författaren här (han dog sorgligt nog 1988 av AIDS).

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor