Du blir lurad

Det senaste i livsmedelsindustrin är närodlat. Tanken bakom det hela är att använda livsmedel som inte har åkt runt halva jorden, och på sätt skona miljön. För de flesta betyder närodlat att varan kommer från gården runt hörnet.

Det stora problemet är att de flesta i livsmedelsindustrin har en annan uppfattning än sina kunder. För ta ett exempel hur det kan gå till. Semper, som är den största producenten av barnmat, hade på många av sina produkter märkningen “Närproducerat”. Denna märkning betyder inte att den är varken närodlad (för vi odlar t.e.x. inte bananer och mango i Sverige) eller ens närproducerad (om du inte bor i Skåne).

Enligt Semper så importerades ingredienserna och tillagades sedan i Skåne. Detta kallades då “närproducerat”. Semper tyckte alltså att det som produceras inom Sveriges gränser var närproducerat. Det hela kändes som en marknadsföringsbluff, då avståndet mellan Skåne och t.e.x. Kiruna är på ett ungefär som mellan Skåne och norra Italien. Ändå så tyckte Semper att en kund i Kiruna köper något som är närproducerat, men inte om du köper den i Österrike eller Italien.

Ungefär för 2 år sedan så förstod Semper det orimliga i sin marknadsföring. Malin Westling från Semper påpekade i kommentarsfältet att Semper inte har några produkter märkta närproducerad längre. Läs mer om varför här. Bra agerat av Semper, även om själva idén från start var rätt så osmart.

Det värsta är att vi kommer att se mer och mer liknande marknadsföringsstunts i livsmedelsindustrin. Det hela handlar inte om maten är bra eller inte, utan att producenterna lurar sina kunder för att sälja lite extra.

En annan marknadsföringstrend är att man informerar konsumenten att produkten inte innehåller smaktillsatser, artificiella färgämnen och konserveringsmedel. Även där får man se upp, för även där håller många på med rent lurendrejeri mot konsumenterna.

Knorr t.e.x. gick ut med en marknadsföringskampanj för sina nya fonder. I marknadsföringsinformationen så pushade man extra mycket på att deras nya fonder inte innehöll just smakförstärkare, artificiella färgämnen eller konserveringsmedel.

När man tittar närmare på innehållsförteckningen på Knorrs kycklingfond, så ser man att fonden består av följande:

Vatten, salt, jästextrakt (med bl.a. korn), kycklingextrakt 6%, kycklingfett, modifierad stärkelse, arom (med bl.a. ägg och fläskkött), maltodextrin, citronsyra, vassle (från mjölk).

Nu blir det lite konstigt, då Knorr säger att fonden inte innehåller några smakförstärkare. Arom med ägg och fläskkött är inget som påverkar smaken enligt Knorr. Inte heller jästextrakt (Som framställs av jästsvampar som har ett naturligt innehåll av glutamat) tycker Knorr gör något med smaken.

Att det finns fläskkött i kycklingfonden är inget som Knorr verkar tycka är konstigt.

Återigen så är handlar det inte om att de just använder dessa ingredienser, utan att de vilseleder konsumenterna.

Man bör vara vaksam när livsmedelstillverkare kommer med stora löften om hur rena och miljövänliga deras produkter är. Även om du inte bryr dig om sakfrågorna, så borde du bry dig att de ljuger dig rätt upp i ansiktet.

/Christopher Anderton

Mer läsning på Matlandet.se

3 svar till “Du blir lurad

  1. Malin Westling

    Hej Christopher,

    För din info så har Semper inga produkter märkta med närproducerad. Det togs bort för två år sedan. Semper Läs gärna varför i pressmedelandet här http://www.semper.se/press/pressmeddelande/uttrycket-narproducerad-tas-bort

  2. Hej Malin! Jag hade faktiskt missat det totalt, jag kommer att lägga in det i inlägget med länken. Bra gjort!

  3. Pingback: Iniskogen » Blog Archive » Mat och blommor på en resa jorden runt

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor