Mattrender och förutsägelser inför 2013

Mattrender 2013Jag såg till min glädje att min vän och tillika medarbetare i Matbloggspriset Kinna Jonsson hade skrivit om vad hon tror kommer bli 2013 års mattrender. Ni kan läsa det här. Jag tänkte försöka mig på något liknande. Jag brukar vara rätt så duktig på att förutse saker, men å andra sidan så trodde jag att Apples iPod skulle bli en spektakulär flopp i en IT-tidning när det begav sig.

Jag snor Kinnas upplägg med några tillägg.

Kött

Industrins lobbyorganisationer kommer jobba ännu hårdare än tidigare. Branschorganisationen Svenskt kött kommer få stöta motstånd från intresseorganisationer från utlandet (Spanien t.ex.) som etablerar sig i Sverige. Vi kommer få höra mer om styckningsdetaljer och hållbar produktion. De som har mat som intresse kommer att få lättare än på många år att köpa kött direkt från bönder. Både via nätet och vid nyöppnade gårdsbutiker.

Vi kommer också se en ökning av vilt i livsmedelsbutikerna. Det är inte tack vare Per Moberg, utan strävan efter småskalighet och nya rena smaker.

Den stora massan kommer dock bry sig väldigt lite. Priserna kommer fortsätta att pressas och likaså kommer importen öka. Vi ser också mer storpack av kött i lågprishandeln, vilket leder till en högre konsumtion, och likväl också ett högre matsvinn.

Frukt och grönt

Säsongsbetonat och närodlat kommer vara nyckelordet bland alltfler krogar och matintresserade. Vi ser att gårdar med hållbar odling uppmärksammas mycket mer. Artiklar om hur man skapar sig en egen ört- och grönsaksodling i köksfönstret kommer vi se mer av i tidningarna.

Den gemene svensken kommer mer än tidigare välja närodlat när de har möjlighet, även om de intresserar sig mer för priset än något annat. Där vilar ansvaret tungt på livsmedelsbutikerna, vilka också kommer att satsa mer än någonsin på att utbilda sina kunder.

Bakning

Fler lokala och ”riktiga” bagerier kommer ta plats i brödhyllorna och kommer också att hålla hyfsade priser sett till konkurrensen från de stora brödfabrikerna. Vi kommer använda mer frukt i våra vardagsbröd än tidigare, och efterfrågan i livsmedelsbutikerna efter olika typer av ekomjöl kommer fortsätta att öka.

Fisk

Många livsmedelshandlare har inga rena fiskdiskar. Tidigare så hade i princip alla livsmedelsbutiker en riktig fiskdisk. När jag var yngre och sportfiskade mycket så kunde jag gå in i min lokala butik och sälja fisken direkt. Numera kanske man är orolig för kvicksilver- och dioxinhalten i fisk från främst Östersjön. Men likväl så kommer en del butiker att se ett ökat intresse för fisk, och kommer därför öppna upp fiskdiskar som har annat än odlad fisk från utlandet.

Det kommer inte bli många butiker, men ändå en start. Det kommer ökade krav på en fiskmarknad i Stockholm där fisken inte har tagit en omväg via Göteborg och tillbaks igen. Efter hårt motstånd från fiskgrossister i Göteborg så kommer det gå igenom i slutet av 2013.

Övrigt

Färdiglagad mat kommer att fortsätta öka i handeln, likaså snabbmat. Det kommer inte göra speciellt stor skillnad att tillverkarna försöker hålla smaktillsatser borta. Folk bryr sig mycket lite om sådant och är bara ute efter tidsvinsten i ett allt mer stressat samhälle. Men man kan även se ljus i mörkret.

Det kan vara en arbetskollega eller liknande som är matintresserad och genom sitt engagemang för mat få andra intresserade. Jag tror (och hoppas) vi får se mer sådant under 2013.

När jag arbetade på kontor så gjorde jag något liknande. Flera av mina kollegor som mest handlade pizza och kebab på lunchen började tröttna på den ensidiga kosten och tittade nyfiket på den maten jag hade med mig. Jag missionerade om vinsterna i både smak och kostnad att göra egen mat kontra snabbmaten de åt.

Till slut så började folk laga mat och baka själva (min fd chef är något av en surdegskung nu) i mycket större utsträckning än tidigare. De i sin tur påverkade andra.

Rom byggdes inte på en dag. Men för att förändra världen så måste man börja med sig själv, och de runt omkring dig.

Ett svar till “Mattrender och förutsägelser inför 2013

  1. Pingback: Mat 2013 – Hur ser den ut? | Patriks perspektiv

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor