10 kokböcker

10 kokböcker. Det som säljer mest nu i Sverige

Adlibris tiotopplista är en rätt så intressant läsning för att se vad folket ute i stugorna är intresserade av när det gäller mat. Det tar bara ett par sekunder att inse att LCHF är det som är mest intressant bland bokköparna. Att slänga in LCHF i boktiteln är nästan en garanti för att förlaget kommer gå med vinst på sin utgivning. Lite som det var för ett par år sedan med ”GI”. Jag kommer att återkomma till det vid ett annat tillfälle dock.

En annan sak man lägger märke till är att nästan alla böcker på listan marknadsförs till kvinnor. Kanske inte så konstigt då det är kvinnor som lagar mest mat i hemmet, samt köper kokböcker. Det har helt enkelt inte hänt så mycket när det gäller jämställdheten i köken som man skulle kunna tro.

För att få män att köpa en kokbok så verkar det när man har talat med bekanta på bokförlag att det skall vara en man på omslaget på kokboken. Sedan skall det gärna handla om grillning eller något annat ”manligt” som vilt, öl, eller klassisk svensk husmanskost. Men det viktigaste är att det är en man som är på bokomslaget.

Jag kan ta Paolo Robertos kokböcker som exempel. Det är böcker som män faktiskt köper. För det är Paolo Roberto som har skrivit dem. Alla vet ju att han är en tuff kille. En gång ungdomskriminell, senare proffsboxare och inte rädd för att säga vad han tycker. Då känner män att det är ok. När man läser hans böcker så inser man att de inte alls handlar om machomat där Paolo dropkickar en oxe för att sedan stycka den med sina bara händer. Tvärtom så är det italiensk husmanskost och kärleksfulla anekdoter om sina släktingar (främst kvinnliga).

Om man tog Paolo Robertos böcker och bytte ut honom mot en kvinna så skulle män förmodligen inte köpa boken. Det är där vi är i dagsläget. Fortfarande. Men jag tror att det sker en förändring på den punkten, långsam, men ändå gällande.

Nåväl, har läst igenom alla 10 toppsäljande kokböcker på Adlibris, och skrivit korta recensioner, vilket har varit spännande. De flesta av titlarna kommer jag ge bort till en lokal bokloppis eftersom de inte var min kopp te. Alltid någon som kan finna glädje. Men en del är riktiga guldkorn.

Där det står vilken målgrupp böckerna riktar sig till så baseras jag det på en enkel sak. Det är var marknadsföringen sker (t.ex. tidningar, bilagor i kvällspress, sajter och bloggar) och vilken inriktning de har.


10 kokböcker med korta recensioner

1. Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt av Katrin Zytomierska
En bok av den kontroversiella Katrin Zytomierska. Innehåller recept som har utgått från någon typ av standardmall när det gäller den här typen av böcker. Katrin gillar att använda föraktfullt och mustigt språk om överviktiga, vilket skall fungera som någon typ av ”pepp”. Vi får veta att Zytomierska gick ner 33 kg (efter hon var gravid) och att hon skriver om sin ”resa” på ett ”personligt sätt” (läs: ingen korrekturläsning). Katrin Zytomierska har i samband med boksläppet figurerat som något av en inofficiell taleskvinna för LCHF i både teve och i tidningar där hon klankar ner på ”tjockisar” och andra ofrälse.

Riktar sig till: Kvinnor


2. Killen vid grillen : Borssén brassar på igen av Jonas Borssén
Äntligen en grillbok av en kille! Skämt åsido så känns författaren initierad och kunnig, och jag får veta en del om grilltekniker jag inte kände till. Recepten är inte helt fel de heller. Gillar också att Borssén tycker vi skall grilla även på vintern. Något som jag har frågat mig själv varför inte fler gör.

Riktar sig till: Män


3. LCHQ : lågkolhydratkost av högsta kvalitet av Fredrik Paulún
Har bläddrat igenom boken och kommit fram till att det är ett reklamblad för Paulún själv och indirekt Aftonbladet. Recepten är av samma tråkiga standardmall som de flesta av de här böckerna. Bör också noteras att Aftonbladet och Paulún använder sig av sensationsartiklar som ”Så gick vi ner 80 kr med den nya superdieten” där de som har gått ner inte alls har använt sig av hans diet. Man skall dock ge honom beröm för att han alltid hittar sätt att tjäna pengar på, i övrigt har han noll trovärdighet.

Riktar sig till: Kvinnor


4. LCHF-husmanskost : den goda vägen till hälsa och viktminskning av Anna Hallén
Snyggt foto. Lite underligt dock att en del bilder visar rätter som uppenbarligen inte följer recepten de skall visa. Hallén berättar om sin ”resa” från att vara tjockis till nyfrälst LCHFare. Innehåller veckomenyer för att underlätta för läsaren. Boken är pedagogiskt uppbyggd och innehåller inga pekpinnar. Men jag fastnar inte riktigt, men jag tror många som är intresserade av LCHF kan finna nöje i denna bok. Anna Hallén ger också kurser där man kan bli diplomerad kostrådgivare, om någon skulle undra.

Riktar sig till: Kvinnor


5. LCHF för hela familjen : riktig mat ger nöjda barn av Monique Forslund
Lättläst kokbok som riktar sig till barnfamiljer. Det debatteras om bland forskare om det är okej att rekommendera lågkolhydrat kost till barn vilket kan vara intressant att följa då boken handlar till stora delar om LCHF till barn. Författarinnan har lagt till små tipsrutor här och där, vilket fungerar bra. Fotot i boken är tekniskt sett av hög kvalité. Motiven är de vanliga, leende människor i homestylad miljö, något som vi ser hela tiden i kokböcker och publikationer om mat.

Riktar sig till: Kvinnor med barn


6. Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter av Lisa Eisenman Frisk
Jag har en vän som är galen i snittar. Han har den här boken som husbibel. Boken genomsyras av kvalité, från innehållet till bindningen. Man märker att de har arbetat över två år med denna bok. Supersnyggt foto och inspirerande recept. Utsedd i tävlingen Årets Måltidslitteratur 2011 till ”Bäst i alla kategorier” samt vann kategorierna ”Ceremoniella måltider” och ”Folkets röst”.

Riktar sig till: Kvinnor


7. Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg av Martin Johansson
Vad skall man säga? Matbloggsprisvinnaren 2007-2008 levererar åter igen. Det är enkelt att baka bröd med Martin Johansson, och han beskriver hela processen på ett pedagogiskt sätt så att även den som aldrig bakat kan baka fantastiska bröd. Startade den nya surdegsvågen nästan helt själv.

Riktar sig till: Alla


8. Dukandieten av Pierre Dukan
Citat: ”Gör som Jennifer Lopez, Kate Middleton och 5 miljoner fransmän: prova succémetoden Dukandieten!”. Jag har bara läst några sidor. Känner spontant att jag inte orkar. Istället för att läsa hela boken så tycker jag man kan börja samla på kottar med avvikande form.

Riktar sig till: Kvinnor


9. LCHF för kvinnor av Anna Hallén
Lättlagad LCHF-mat. Standardverk. Innehåller ”vägen till plattare mage” och hur man med hjälp av LCHF kan bli av med kvinnorelaterade problem. Introduktion till LCHF. Intressant för de som vill komma igång med LCHF.

Riktar sig till: Kvinnor


10. Sommar med systrarna von Sydow av Ebba och Amy von Sydow
Nyckelord för den här typen av kokböcker: Pastellfärger, leende människor som minglar. Men visst, det är snyggt och recepten är bra. Kanske inget nyskapande, men bra. Jag gillar boken, jag kan inte sätta fingret på varför. Det är sådan där bok jag har framme i köket när jag har gäster. Hög trivselfaktor.

Riktar sig till: Kvinnor.


Vad handlar böckerna om?

Du hittar böckerna hos välsorterade bokhandlare eller på Adlibris, Bokus och på Bokfynd.

3 svar till “10 kokböcker

  1. Om du inte vill ha Sydowboken kan jag köpa den av dig ;)

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor