Jamaciansk Jerk-kryddning

Jag tittade en gång på en film som utspelades sig på Jamaica på en av våra reklamkanaler. Själva filmen skulle jag ha glömt bort om det inte vore för den stundtals tveksamma översättningen. Stora delar av filmen talades med vanlig amerikansk engelska, men vissa sekvenser var på jamaicansk patois*.

Jerk chicken blev ”idiotkyckling”, och ital food* översattes blev till ”italiensk mat”. Det kan inte har varit lätt för den stackars översättaren som hade noll koll på patois och gjorde sitt bästa.

Yvonne McCalla SobersJerk är en kryddblandning som är populär i den karibiska ö-världen. Speciellt på Jamaica. Det finns en torr variant där man gnuggar in kryddorna i köttet (oftast kyckling), och en fuktig variant som används till marinering.

När man söker på recept för Jerk-blandning så kan man hitta det mesta. Det finns helt enkelt massor av olika versioner.

Recepten kommer från Yvonne McCalla Sobers, en äldre jamaicansk dam som arbetar som människorättsaktivist på Jamaica. Frågor som hon arbetar med är bland annat polisvåld, homofobi och våld mot homosexuella samt ökad rättssäkerhet. Dessutom gör hon fantastisk vegetarisk mat.

Torr Jerkblandning

2 msk lökpulver
2 msk torkad timjan
1/2 tsk vitlökspulver
1 ½ tsk salt
¼ tsk riven muskot
½ tsk mald kanel
2 tsk farinsocker
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk malen kryddpeppar

Blanda alla ingredienser och förvara i en lufttät kryddburk.

Fuktig Jerkblandning

1 finhackad gul lök
4 finhackade salladslökar
1 stark chilifrukt finhackad (brukar använda rakblad för det)
2 tsk honung (gärna flytande)
2 msk sojasås (gärna japansk)
1 msk äppelcidervinäger
2 msk kokosolja
1 tsk salt
½ tsk riven muskot
½ tsk mald kanel
½ tsk torkad timjan
½ tsk kryddpeppar

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills blandningen blir slät. Förvara i en burk med lock i kylskåpet.


/Christopher Anderton

Mer läsning om karibisk mat hittar ni på Momas Kitchen


*Patois på Wikipedia
*Ital food på Wikpedia

2 svar till “Jamaciansk Jerk-kryddning

  1. Älskar Jerk och är helt tokig i torra kryddblandningar just nu. Ska testa din jerk-rub!

Kommentera

Kategorier

Arkiv

Sidor