Den första pastabagaren i Sverige var en italiensk bagare som verkade i Stockholm under 1600-talets* början. Det tog dock ett bra tag innan pasta blev något som var kvinna och man kände till. På 70-talet så var pasta i Sverige synonymt med makaroner, och senare på 80-talet så tillkom den klassiska spaghettin.
Nuförtiden så finns det alla möjliga sorters pasta i våra livsmedelsbutiker. Ändå är det bara en liten del av de olika pastasorter som finns. Här är min lilla pastalista som man kan ha som referens.
Acini de pepe. Används i soppor. Mindre än riskorn.
Bucatini. Lång pasta som är ihålig i mitten. Fungerar bra till köttsåser.
Bavette. Lite bredare än spaghetti. Bandtyp.
Capellini. Kallat ”änglahår”. Väldigt tunn pasta som passar bäst till lätta såser och rätter, t.ex. Aglio e Olio.
Spaghetti. Behövs ingen direkt kommentar till det.
Spaghettini. Det oäkta barnet mellan capellini och spaghetti. Tunnare än spaghetti, men tjockare än capellini.
Strozzapreti. Skruvformad pasta.
Lasagne. Pastaplattor.
Perciatelli. En lite större version av bucatini.
Cannelloni. En stor rund pasta. Tillagas oftast med fyllning.
Cavatelli. Pastasnäckor i olika storlekar. De mindre passar bra i såser med småbitar av kött eller grönsaker bra. De större tillagas oftast med fyllning i.
Farfalle. Kallas ibland för fjärilar eller flugor (som till skjorta). Kan användas till det mesta.
Fettuccine. Bandpasta. Bredare än tagliatelle.
Fusilli. Korkskruvad pasta. Fungerar bra till de flesta såser.
Gemelli. Som fusilli, fast tyngre och tjockare.
Linguine. Lite bredare än spaghetti. Används oftast till skaldjur eller med pesto.
Manicotti. Blandas oftast ihop med cannelloni. Stor pastatub som tillagas med fyllning.
Mostaccioli. Är i princip samma sak som penne.
Orecchiette. Skålformad pasta. Perfekt att användas med såser av allehanda slag.
Orzo. Ungefär som acini de pepe, men är i ungefär samma storlek som ris. Används till soppor och fyllningar.
Pappardelle. Som fettuccine, men mycket bredare och större.
Penne. Tubformad pasta. Kan användas till det mesta.
Radiatore. Pasta med en underlig form. Enligt legenden så skall de likna värmeelement, vilket passar in på namnet (Radiatorn på svenska).
Rigatoni. Tubformad pasta och fungerar perfekt till tunga såser.
Ravioli. Kuddformad pasta med fyllning.
Tagliatelle. Påminner om fettuccine, men är lite mindre bred.
Ziti. Tubformad pasta.
Källor: *Anders Wahlgren, Henry Hill, Roberto Perotti
Foto: Christian Cable